Pentru început, vă voi spune că este o diferenţă mare între un boilies de 16 mm şi unul de 30 mm de exemplu.
De asemenea, este foarte importantă şi populaţia piscicolă a lacului în care pescuiţi, pentru că o densitate mare de peşti de mici dimensiuni ajută din plin la scurtarea timpului de dizolvare.
Am să consider ca subiect al materialului o „bilă” de dimensiune medie, probabil şi cea mai utilizată de către pescari şi anume aceea cu diametru de 20 mm.
Iar acum, dacă tot am stabilit cu ce pescuim vreau să spun că, din punctul meu de vedere, intervalul de dizolvare de două ore al unui boilies de dimensiune medie este mai mult decât rezonabil. În mod cert, o astfel de nadă începe să lucreze imediat ce ajunge pe substrat, având totuşi o viaţă suficient de lungă pentru ca odată crapii ajunşi pe vad să găsească un pat de nadă care să le capteze atenţia.
Dacă doriti să scurtaţi neapărat timpul de dizolvare al solubilelor, vă recomand să nădiţi complementar şi cu o nadă insolubilă (boiliesuri fierte, seminţe, pelete), chiar este păcat să irosiţi atracţia indiscutabilă a unei nade solubile care aduce repede peştele în zona dorită, fără să constitui un pat de nadă care să îl si reţină.
Revenind la modul în care puteţi scurta timpul de dizolvare, răspunsul pleacă de la ingredientele constituente ale mixului. Cu cât sunt mai fine, acestea se leagă mai bine, se rulează mai bine, dar se dizolvă mai greu.
Aşadar, pentru a obţine un efect contrar vă recomand să introduceţi în mix seminţe (întregi sau măcinate), carapace de scoică sau coji de ou pisate şi ingrediente cu granulaţie mare (proteina de porumb G 60 poate fi un exemplu). Atenţie însă, cu cât introduceţi mai multe astfel de ingrediente, gradul de dificultate al rulării boiliesurilor creşte, aşadar nu vă rămâne decât să încercaţi diverse combinaţii până o veţi găsi pe cea potrivită mixului.
Un alt factor care scurtează timpul de dizolvare este raportul dintre laptele, siropul, extractul (denumirile sunt diverse) de porumb folosit şi apă. Cu cât diluţia siropului de porumb este mai mare, cu atât timpul de dizolvare este mai mic.
Închei prin a spune că experienţa proprie este cel mai bun profesor, deci mergeţi cât mai des la pescuit fără teama de a experimenta diverse reţete de nadă sau, de ce nu, nade gata preparate.